Mă uit că sunt foarte multe persoane care au luat credite în anii trecuți. Anii în care ROBOR era mult mai jos și inflația la fel.
Probabil că termenii de care vă spun vă sunt străini. Asta este bine, înseamnă că nu aveți credit.
Dacă aveți un credit înseamnă că anul ăsta ați învățat ce înseamnă ROBOR, ce înseamnă inflație și poate chiar și de ce trebuie să mergem la vot. Până la urmă, aceste lucruri sunt suma alegerilor noastre, de-a lungul timpului.
Mă gândesc că toate acțiunile noastre de după criză ar fi putut fi evitate simplu: nu te-ai fi înhămat la un credit foarte mare dacă nu ți l-ai permite.
Ați spune că este greu și că ar trebui să ne ajute statul. Greșit. În capitalism doar noi ne ajutăm. Suntem suma muncii noastre: dacă muncim, dacă suntem productivi, avem, dacă nu avem… întindem mâna.
În niciun stat din lume cu salariul minim nu faci mare brânză. Îți asiguri o chirie și trăiești destul de greu. Da, poate că cu minimul pe economie ar trebui să îți permiți o vacanță. Dar nici vorbă de cel mai nou telefon sau de cea mai nouă mașină. Departe de așa ceva.
Poate ar fi trebuit ceva educație financiară în copilărie, poate ar trebui să ne gândim mult mai bine înainte de a fi datori pe 30 de ani. Nu vorbim de 2-3 ani, ci de aproape jumătate din viață.
Florina a zis
Noi am fost nevoiți să luăm credit pe 25 de ani. N-am plătit prea mult la el, părinții noștri ne mai ajută. Va fi greu când vom prelua noi creditul, dar trebuie să ne obișnuim cu asta.