Zilele acestea am început să citesc o carte la întâmplare simțeam nevoia să citesc așa cum o făceam și altă dată, ce-i drept mult mai des.
Prea mult nu am citit din carte, drept dovadă am uitat să vă prezint numele cărții, dar mi-a plăcut cât am citit. Și pentru că am adus vorba de titlu cartea se numește „Din lumea celor care nu cuvântă/ Schițe și povestiri”. De fapt cartea este structurată în două mari părți. În prima parte, scriitorul povestește cu lux de amănunte ceea ce se întâmpla prin anii 1 905, despre viața boierilor, despre faptele lor de vitejie, dar și despre viața cinstită pe care o aveau unii dintre ei, de aici provine și numele primei părți: „Bătrânii/ Schițe din viața boierilor moldoveni”. De ce Bătrânii? Simplu dacă veți citi cartea veți găsi personaje precum: conul Iordache Iovu, boierul Furtună, boierul Iorgu Buhtea și așa mai departe; ce dau dovadă de curaj, cinste, vitejie, respectarea tradițiilor și datinilor, precum și respectul față de patrie, de pământul românesc chiar și la o vârstă înaintată sau cum îi batjocoreau cei mai tineri dintre boieri: „în floarea vârstei”.
Numele boierilor definesc caracterele acestei trepte a societății din vremea revoluției ruse, dar și de dezvoltare și înflorire economică a poporului român, mai exact dezvoltarea primului sindicat muncitoresc din România – sindicatul lucrătorilor tâmplari. Spre exemplu numele boierului Furtună definește o parte din caracterul său răzbunător, dornic de reacții acide, iute la mânie și la vorbă.
Obiceiurile sunt păstrate cu sfințenie din tată în fiu și nu pot fi încălcate cu bună știință, deoarece comportamentul lor nedemn atrage după sine reacții adverse la adresa învățăturii lăsate de cei mai în vârstă. Un astfel de obicei păstrat în cinstea bătânilor și a tradiției este și culesul viei…
Viața oamenilor, obiceiurile și toate carecteristicile legate de comportament sunt redate într-un mod impecabil de către Emil Gârleanu folosindu-se de micuțele viețuitoare. Lăcomia, trufia, minciuna, rautatea, ura, toate sunt creionate cu ajutorul personajelor din schițe și povestiri: fluturaș, gândăcel (mic și pricăjit), furnicușa, greierul și altele, toate au pe rând stările sufletești descrise de autor. Ce este drept este faptul că această carte este plină de proverbe, sfaturi și învățături ce nu trebuie nesocotite. Deci dacă aveți prin casă o astfel de carte și vreți să vă amintiți de copilărie, de bunici și sfaturile lor v-o recomand cu cea mai mare plăcere s-ar putea să nu vă dezlipiți de ea până nu o terminați de citit asta mi s-a întâmplat și mie.
Adaugă un comentariu