Unul dintre cele mai apreciate delicii ale verii ar putea avea efecte negative asupra organismului tău. Vorbim despre consumul de înghețată și despre faptul că aceasta ar putea lăsa amprente asupra siluetei tale.
Într-o gamă variată de sortimente, înghețata dulce și cremoasă se găsește în orice magazin și la îndemâna oricui. Dar în afara faptului că este atât de apreciată în zilele toride, ea este o gustare dulce și ca atare are parte de o mulțime de calorii, de zahăr, dar și de diverse grăsimi.
Înghețata ar putea avea efecte negative asupra organismului tău?
De cele mai multe ori atunci când savurezi înghețata nu te gândești nicio clipă la efectele secundare negative pe care le poate avea asupra corpului tău. Specialiști spun că înghețata ar trebui consumată de fiecare dată cu măsură, fără să vă abateți de la recomandare.
Valorile nutriționale
Publicația Healthline.com susține faptul că valoarea nutrițională a unei înghețate variază de cele mai multe ori în funcție de aroma pe care o are și de ingredientele pe care le deține. De altfel studiile au demonstrat faptul că în cazul unei cupe de înghețată cu aromă de vanilie, valorile nutriționale sunt diferite față de alte sortimente.
Spre exemplu o cupă de înghețată de vanilie ar putea avea o greutate de circa 65 g și 92 g. Iar în privința caloriilor aceasta ar putea avea aproximativ 140 de calorii, 7 g de grăsimi, 19 g de zahăr și circa 17 g carbohidrați.
Dacă aducem în prim plan înghețata premium, aceasta are parte de 210 calorii, 19 g de zahăr, 20 g de carbohidrați, 13 g de grăsimi, dar și 3 g de proteină. Cât despre înghețata săraca în grăsimi aceasta ar beneficia de 130 de calorii, 3 g de proteine, 13 g de zahăr, 17 g de carbohidrați și 2,5 g de grăsimi.
Nici înghețata fără zahăr nu scapă prea ieftin, deoarece aceasta ar conține 115 calorii, 3 g de proteine, 15 g de carbohidrați, 4 g de zahăr, dar și 5 g de grăsimi. De fiecare dată trebuie să fim atenți la consumul de zahăr deoarece s-ar putea ca la un moment dat să ne lăsăm păcăliți de etichete.
Și anume degeaba suntem conștienți că înghețata premium este mai nocivă, căci s-ar putea ca înghețata săracă în grăsimi sau zahăr să fie la fel de nocivă. Deoarece se presupune că indiferent de aromă și de ingrediente, valorile nutriționale ar fi asemănătoare. Cu toate acestea există și o veste bună în cazul înghețatei, aceasta este bogată în fosfor și calciu.
Posibile efecte negative ale consumului în exces de înghețată
Cei mai mulți dintre specialiști consideră că efectele negative ale înghețatei asupra organismului constau în faptul că aceasta ar conține mult zahăr și un număr deosebit de mare de calorii. Fiind un desert procesat înghețata ar putea avea destul de multe efecte negative asupra siluetei tale, dar și asupra sănătății. Iar în paragrafele de mai jos veți putea găsi și câteva motive pentru care silueta ar putea fi afectată.
- desert bogat în zahăr – pentru că este un desert destul de dulce, de cele mai multe ori înghețata este bogată în zahăr. De altfel într-o cupă de înghețată ar putea varia o cantitate de circa 12 – 24 grame de zahăr.
Iar specialiștii recomandă să nu consumăm mai mult de 10% din numărul total de calorii pe care le consumăm zilnic. Mai exact pentru o dietă de circa 2000 de calorii ar fi perfect să consumi doar 50 grame de zahăr.
Ceea ce înseamnă că dacă vei consuma mai mult de două porții mari de înghețată ai putea depăși cu mult limita de zahăr pe care specialiștii o recomandă în consumul de zi cu zi. Și cu toții știm că zahărul în exces poate duce la apariția unor boli precum diabetul, bolile de inimă și desigur obezitatea.
- este un desert dulce, sărac în nutrienți – pe cât este de bogată în calorii, pe atât înghețata este săracă în nutrienți. În afară de calciu și fosforul pe care îl conține, acest desert dulce nu prea are parte de nutrienți benefici organismului nostru.
Iar dacă faci parte din acea categorie de persoane care consumă înghețata doar ocazional, atunci nu trebuie să-ți faci prea multe griji cu privire la efectele negative pe care le are înghețata asupra corpului uman.
Problemele apar atunci când înghețata devine masă principală și nu îți poate oferi doza zilnică necesară de nutrienți, vitamine, dar și de minerale.
- cel mai dulce desert, înghețata, ar putea conține aditivi – ne-am obișnuit de-a lungul timpului, ca cele mai multe dintre alimentele și produsele pe care le consumăm că conțină aditivi și arome artificiale.
Ca idee nu trebuie să uităm că unele ingrediente artificiale au fost deja asociate cu anumite boli de sănătate. În Statele Unite, benzofenona a fost interzisă recent de către agenția guvernamentală „Food and Drug Administration”, iar alături de ea și multe alte ingrediente artificiale.
Tipul acesta de aditiv se găsește în înghețată și mai cu seamă în compoziția produselor dulci, în categoria desert.
Se poate include înghețata într-o dietă sănătoasă?
Ei bine, pentru toate acele persoane care iubesc înghețata ar trebui să amintim că acel consum în exces este dăunător, însă consumul ocazițional poate fi ceva mai bun. Cum pentru fiecare aliment în parte moderația își spune cuvântul și în cazul consumului de înghețată tot moderația este cheia către succes.
Iar pentru a-ți satisface pofta de înghețată ori te îndrepți către înghețata de casă, dacă timpul îți permite ori vei consulta cu foarte mare atenție toate acele ingrediente de pe ambalajul înghețatei pe care vrei să o achiziționezi. Însă nu uita să fii moderată și să consumi înghețata cu responsabilitate.
P.S. – pentru că am vrut să văd ce se poate întâmpla în urma consumului de înghețată și să-mi alung teama cu privire la asta m-am documentat pentru acest articol. Sper să nu vă plictisească și să vă fie de folos.
Vor urma și altele, poate la fel de interesante, cu atât mai mult că următoarea serie de articole sunt inspirate din temerile mele și din acele crize pentru care încă mai caut o soluție.
Pe curând!
BOGDAN V a zis
Succes! Un articol cu informații folositoare!