În adolescență am suferit de această afecțiune destul de supărătoare și inestetică. Pe lângă aspectul fizic, pot spune că mă simțeam afectat din punct de vedere psihologic, propria imagine fiindu-mi alterată.
Într-un cuvânt pot spune că mă simțeam dat la o parte și marginalizat. În fiecare zi încercam să ascund această problemă folosind produse cosmetice și fond de ten.
Ce este acneea?
Acneea este o afecțiune a pielii foarte des întâlnită, care este caracterizată prin apariția unor comedoame (puncte negre sau albe) și vezicule cu puroi, așa-numitele pustule. De obicei apare la pubertate iar severitatea acesteia variază de la câteva puncte pe față până la apariția lor pe spate și piept.
O complicație a acestor puncte o reprezintă cicatricile. În cazul majorității tinerilor, ea dispare sau se atenuează spre sfârțitul anilor adolescenței sau începutul vârstei de douăzeci de ani.
Care este cauza acneei?
Glandele sebacee (cele care secretă sebum) sunt sensibile la nivelul sanguin al hormonului numit testosteroncare este prezent la ambele sexe (bărbați și femei). Acest lucru duce la o producție crescută de sebum care acoperă porii si impiedica îndepărtarea celulelor moarte prin blocarea foliculilor de la nivelul dermului.
Bacteria acneei (propionibacterium acnes) este prezentă pe dermul tuturor oamenilor, necauzând probleme de obicei. La cei predispuși însă, acumulările de sebum crează un mediu ideal în care această bacterie se dezvoltlă.
Este acneea o afecțiune ereditară?
Aceasta poată să apară la mai mulți membrii ai unei familii, dar nu se poate spune ca este ereditară. Nu există studii mediclae care să confirme acest lucru.
Care sunt semnele și simptomele aceneei?
De regulă, tabloul clinic lipește, acneea fiind o afecțiune asimptomatică ce creează totuși un mic disconfort prin apariția unei dureri locale, prurit (mâncărime) sau mici edeme.
Cum se poate trata acneea?
Nu pot spune ca această afecțiune se tratează prin metode clasice (ingerarea de produse farmaceutice).
Sunt, totuși, câteva măsuri care pot duce la diminuarea sau chiar eliminarea tabloului clinic:
- o igienă corespunzatoare și riguroasă a pielii;
- eviatarea hainelor din fibre sintetice;
- mare atenție la produsele cosmetice pe care le folosiți (unele pot face mai mult rău decât bine);
- vitamina A;
- evitarea automedicației;
- prezentarea la medicul dermatolog care vă va prescrie un tratament adecvat necesităților voastre;
- multă atenție la alimentație, evitați grăsimile animale și produsele fast-food;
- faceți multă mișcare și protejați-vă de razele UV ale soarelui sau ale solarului, acestea îmbătrânesc pielea și pot cauza chiar și CANCERUL DE PIELE.
Un articol scris de Ionuț Bălbărău.
Adaugă un comentariu