Ce poate fi mai plăcut decât un zâmbet larg și plin de încredere? O dantură albă va fi mereu asociată cu starea de sănătate, igienă și, nu în ultimul rând, frumusețea. Pentru a veni în ajutorul celor care prezintă diferite pete pe dinți, așa numitele discromii dentare, vom prezenta o serie de sfaturi menite să rezolve această problemă.
1.Alimentația corespunzătoare
Primul sfat ce trebuie respectat pentru a avea o dantură sănătoasă este cel referitor la alimentație. Diferitele alimente consumate pot afecta sau îmbunătăți aspectul pe care îl au dinții. Pentru a simplifica această idee haideți să vedem ce fel de alimente pot contribui în mod pozitiv la starea de sănătate a danturii:
- alimente cu un conținut ridicat de fluor: dacă nu știați, fluorul este unul dintre cele mai importante elemente pentru sănătatea dinților. Acesta este de mare folos în lupta cu placa bacteriană și întărește smalțul. Exemple: peștele, carnea de pasăre, fructele de mare, cerealele, etc.
- lactatele: acestea vor oferi cantitatea necesară de calciu organismului ceea ce va ajuta la protejarea și rezistența dinților. Acestea prezintă un conținut sărac în zahar și o aciditate scăzută, ceea ce înseamnă că nu va duce la apariția de carii. Exemple: lapte, brânză, iaurt, etc.
- fructele: alimentele bogate în vitamina C vor favoriza sănătatea gingiilor. Un deficit de vitamina C poate fi un factor declanșator pentru tot felul de boli parodontale. Exemple: mere, banane, pere, căpșune, etc.
Pe de altă parte, alimentele ce pot afecta dantura sunt următoarele:
- dulciurile: zahărul este principalul inamic al dinților; Acesta va favoriza apariția cariilor dentare;
- băuturile carbogazoase: conținutul acid va deteriora smalțul dinților;
- cafea sau ceai negru: acestea pot produce pete pe dinți;
- alcool, țigări, fructe de pădure, oțet balsamic, etc.: acestea fie pătează, fie atacă puternic smalțul dentar;
2.Igiena constantă
Alimentația prezintă un aspect deosebit de important, însă la fel și igiena. Aceasta nu trebuie sa fie deloc neglijată și trebuie să facă parte din acțiunile noastre de zi cu zi. De multe ori probabil nu reușim să evităm complet alimentele ce pot dăuna danturii, însă lipsa de igienă nu poate avea nicio scuză. Este recomandat să ne spălăm pe dinți după fiecare masă. În momentul de față există pe piață diverse sortimente de pastă de dinți special realizate pentru a oferi un efect de albire acestora.
De asemenea, pe lângă periatul dinților, nu trebuie să evităm să folosim ața dentară și apa de gură. Acestea vor pătrunde acolo unde periuța nu va putea și va asigura o igienă corespunzătoare.
O altă soluție, de data aceasta un tratament mai vechi, ar fi să ne clătim gura cu ulei. În felul acesta se va îndepărta placa bacteriană și va ajuta la o respirație mai plăcută. Cele mai bune tipuri de ulei sunt cele de susan sau cocos, dar și cele de măsline sau floarea soarelui pot fi folosite. Perioada de timp în care vom curăța gura va fi de aproximativ 15 minute. Gura trebuie clătită cu atenție pentru a nu înghiți uleiul.
3.Vizita la medicul stomatolog
Cea mai bună metodă pentru albirea dinților este vizita la medicul stomatolog. Acesta va ști exact ce trebuie să facă. Pe lângă un periaj profesional și un detartraj, sunt tratamente speciale pentru albirea dinților, folosind un gel special. Spre deosebire de alte metode folosite pe piață, cele folosite de un stomatolog vor asigura o sănătate a smalțului.
Pentru o dantură albă și sănătoasă este recomandat ca vizitele la medicul dentist să se facă periodic.
Adaugă un comentariu