În rândurile următoare o să vă vorbesc despre găzduirea blogului. Multitudinea de oferte de pe piață ne face să ne gândim mult mai bine dacă și ce oferte pentru găzduire web alegem. Eu o să mă rezum la alegerea găzduirii pentru blog pentru că ne aflăm pe un blog.
Recunosc faptul că, în momentul de față, am un număr mare de găzduiri. Colaborez cu mai mult de 5 firme de găzduire și, probabil că plătesc mai mult TVA la stat în loc să am doar o găzduire.
Acest lucru se datorează faptului că prețurile sunt destul de ridicate pentru serviciile cu adevărat premium.
Mi-a atras de multă vreme oferta celor de la Namebox, dar pachetele cu IP dedicat inclus sunt foarte scumpe pentru piața românească. Sunt de acord cu faptul că se poziționează premium și că vor să ofere calitate înainte de toate, dar piața românească este plină de oferte de buget mic.
În altă ordine de idei, o găzduire web pentru bloguri nu are nevoie de extraordinar de multe resurse. WordPress a devenit din ce în ce mai bun, manageriază resursele mult mai bine, iar hardware-ul a avansat. Găzduirea pe SSD chiar face diferența. Așadar, dacă nu ești a-lister chiar nu ai nevoie de găzduire scumpă.
Ce m-a făcut să aleg găzduirea pentru blog?
Au fost câteva aspecte importante pe care cred că le-am luat în considerare atunci când am ales găzduirea.
Prietenii
Comunitatea de bloggeri este importantă. De fiecare dată când am ales un pachet nou de găzduire mi-am întrebat prietenii. Recomandările din gură în gură sunt cele mai bune. Observ dacă acel blogger este inițiat sau mai puțin inițiat în ale tehnologiei, văd dacă s-a plâns sau dacă a lăudat hostingul pe care îl are. Bloggerii, de obicei, scriu. Că sunt mulțumiți, că nu sunt, de la ei ai feedback-ul pe care îl dorești.
Viteza de încărcare
Google zice să avem site-uri rapide, lumea vorbește despre asta, așa că o găzduire rapidă face diferența. Cele 15 zile sau 30 de zile la unele găzduiri chiar sunt ok din punctul meu de vedere. Poți vedea ce „poate” acea găzduire.
Addon domain
Găzduirea pe SSD e relativ nouă. E bună, așa cum am zis mai sus, dar e scumpă. Mulți aleg să limiteze domeniile. Nu știu cât de mare este consumul pentru un server, însă cred că ar fi mai bine să se pună o limită pe contul clientului. De ce mă obligi pe mine cu site-uri cu 10 unici să nu pot adauga încă un site?
IP-ul unic
Ne învârtim în jurul cozii. Ne învârtim după cum vrea Google. El vrea să cheltuim, ca la rândul lor, firmele de găzduire să aibă bani, să învârtă în publicitate, să se cumpere SSL-uri și așa mai departe. Așa merge economia, dar parcă IP-urile sunt prea scumpe. Am înțeles faptul că s-au terminat IP-urile, dar haideți să găsim soluții.
Limitările serverului
Nu știu cum se numesc, însă sunt momente în care public 5-10 articole deodată, de pe 3,4 bloguri diferite. Atunci necazul vine. Primesc eroare mai mereu. Cred că aceea cu resurse limitate.
Am tras concluzia că ar fi de la I/O usage. E posibil să mă înșel, nu știu. Poate că un comentator o să vină cu precizări sau poate chiar cei de la NameBox.
Backup al fișierelor oferit de firma de hosting
Mi-ar plăcea să existe și un astfel de sistem de backup. Nu am avut până acum ocazia să am probleme încât să apelez la firma de găzduire, dar mi-ar plăcea să fie. Să știu că e. Oricum, anii de online m-au făcut să gândesc că backup-ul făcut de mine, în calculator, este cel mai important lucru.
Suportul tehnic specializat
Blogger-ul trebuie să știe să scrie. Sunt câțiva pasionați, dar sunt mult mai mulți care habar n-au de un backup, dar de alte detalii tehnice.
De exemplu, sunt câteva firme ce ofera un serviciu gratuit de migrare de la un alt provider (fara downtime, fara stres pentru tine) si o reducere de 50% din valoare comenzii.
Probabil că ar mai fi multe de spus în acest sens. Acestea mi-au venit în momentul ăsta în minte. Vă provoc și pe voi să vă alăturați discuției și să avem câteva idei constructive.
Matei Irinel Gabriel a zis
Eu unul folosesc NameBox pentru stabilitatea de care a dat dovada in timp. Am tot ce imi trebuie.. de la spatiu SSD care imi asigura un blog ce se incarca super rapid pana la backup-ul de care am nevoie atunci cand mai gresesc ceva linii de cod si uit sa salvez fisierul inainte.
Recomand cu incredere NameBox
Marius a zis
Eu încă nu folosesc namebox. Am auzit de ei, dar prețurile mi s-au părut un pic prea mari pentru ceea ce am eu nevoie.